Komposzt-tea 20L

9200 Ft

A Komposzt-tea mikroorganizmusokat és a komposztból kioldódott tápanyagokat tartalmaz. Kiváló minőségű komposzt vízben történő fermentációjával állítjuk elő.  Ez egy könnyen hasznosuló formája a komposztnak, amely gyorsabban hat a növényekre, mint a talajba kevert komposzt. A Komposzt-tea elsősorban nem tápelempótlásra szolgál, hanem a növények és a talajok egyidejű kondicionálására.

Kategória:

Leírás

A Komposzt-tea mikroorganizmusokat és a komposztból kioldódott tápanyagokat tartalmaz, kiváló minőségű komposzt vízben történő fermentációjával állítjuk elő.  Egy könnyen hasznosuló formája a komposztnak, amely gyorsabban hatást gyakorol a növényekre, mint a talajba kevert komposzt. A Komposzt-tea elsősorban nem tápelempótlásra szolgál, hanem a növények és a talajok egyidejű kondicionálására.


Milyen növényeknél ajánlott?
A Komposzt-tea bármilyen növényfaj és növénykultúra esetében alkalmazható talaj- és növénykondicionáló szerként maximálisan 5 %-os oldatban. A Komposzt-tea  5 %-os oldatának heti egyszeri alkalmazása esetén növekedésgátló hatása nem ismert.


A komposzt-tea hármas hatása:
– Hasznos mikroorganizmusokat juttat a talajba és a növény felületére, ezáltal serkenti a biológiai aktivitást
– Humuszanyagokat és egyéb szerves anyagokat juttat a talajba
– Növeli a talaj tápelemtartalmát és levéltrágyaként hat


További hatásai:
Gyökérzetre: fejlődést, növekedést elősegítő.
Lombozatra: serkentő, fejlődést elősegítő.
Termésre: nagyobb terméshozam, jobb minőségi jellemzők (szín, íz, illat, zamat).
Virágra: virágzást, virágkötődést elősegítő.
Kártevőkre: riasztó.
Gombás, vírusos és baktériumos betegségekre: gátló.
Ellenállóbbá teszi a növényeket a kórokozókkal és kártevőkkel szemben.
A Komposzt-tea  használata hasonló hatást idéz elő, mintha komposztot használnánk.


Összetétele:
– Oldott anyagok (makro- és mikroelemek)
– Humuszanyagok
– Baktériumok
– Gombák
– Fonálférgek
– Protozoák
– Mikrobák által szintetizált vegyületek (biofermentumok)


Tápanyag tartalom (mg/L):
N: min. 35
P2O5: min. 10
K2O: min. 50
CaO: min. 200
MgO: min. 100


Felhasználási javaslatok:
Általánosan: A vegetációs időben minimálisan két alkalommal maximum 2-5 %-os oldatával (0,2-0,5 dl Komposzt-teaŽ 1 liter vízben oldva) öntözzük vagy permetezzük a növényt ill. a talajt. Az első kezelést vetéskor, ültetéskor vagy az intenzív növekedés kezdetekor végezzük, majd 2 hét múlva ismételjük azt meg. Dísznövényeknél hetente egy alkalommal történő folyamatos alkalmazását javasoljuk. Folyton termő zöldségeknél, ahol többször történik betakarítás, célszerű folyamatosan alkalmazni.

Szoba- és dísznövények: Alkalmazható minden szoba- és dísznövénynél maximálisan 5 %-os oldatban (0,5 dl 1 liter öntözővízhez) vagy levélpermetként hetente egy alkalommal. Dísznövény és virágtermesztésben használata levélpermetként ajánlott minimum 2 alkalommal. Az első permetezés az intenzív növény növekedésekor, a második pedig a bimbózás kezdetén.

Balkonnövények és muskátli: Alkalmazható bármely balkonnövénynél maximum 5 %-os oldatban 0,5 dl mennyiségben 1 liter öntözővízhez adagolva vagy levélpermetként hetente egy alkalommal. Muskátli esetében a virágzás előtti szakaszban heti kétszeri alkalmazása elősegíti a virágzást.

Szőlő és gyümölcs: Szőlőre és gyümölcsfákra egyaránt, a vegetációs időben legalább két alkalommal 10 %-os oldatban ajánlott a levélfelületre permetezni. A permetezéseket célszerű a virágkötődés előtt, valamint a teljes érés előtt végezni.

Fű, gyep, pázsit: Alkalmazható fű, gyep illetve pázsit területekre, 3-5 %-os oldatban a felületre permetezve vagy az öntözővízhez adagolva, legalább kéthetente egy alkalommal. Pázsitra csepegtető öntözéssel is kijuttatható.

Zöldségnövények: A burgonyára a vegetációs időben minimálisan két alkalommal 15 l/ha mennyiségben, 300 l vízben hígítva ajánlott a levélre permetezni. A permetezéseket célszerű vetés előtt és a betakarítás előtt 3-4 héttel végezni. Más zöldségek számára is hasonló dózisban, házi kis kertekben és fólia alatti növénytermesztésben 0,5 dl Komposzt-tea 1 l vízben hígítva a levélre permetezve legalább két alkalommal a vegetációs időszakban, az intenzív növekedési fázisban. Olyan zöldségek esetén, ahol többször történik betakarítás, célszerű minden betakarítás után újabb kezelést végezni. A Komposzt-teaŽfokozottan ajánlott paradicsom növény esetében.

Kalászosokra és kapás növényekre: Kalászosok esetében 5 %-os oldatban két alkalommal (2 x 15 l/ha mennyiségben) – a bokrosodás végén – a növényre permetezve. Kukorica és napraforgó kultúrákban az első permetezés vetéskor (pl. magágykészítéskor) majd a növények 4-6 leveles fejlettségi állapotában. Hígítás 300 l vízzel ill. a technológia szerint.

Betegségek, kártevők kártételének megelőzésére, kezelésére: A Komposzt-tea  növényvédő hatásának kihasználása érdekében magasabb koncentrációjú oldata is alkalmazható heti 2-3-szori alkalmazás esetén is.5 %-os és nagyobb %-os oldata rágó és szívó rovarok ellen bizonyult hatékonynak (Pl. burgonyabogár).

Magok előkezelése (oltás, csávázás): A magok permetezése vagy áztatása a komposzt-tea 2%-os oldatával ill. oldatában. 24-48 órán keresztül.

Termesztőközeg készítésnél: 20%-os töménységben (1:5 hígításban), 0,1 dl/liter termesztőközeg Komposzt-teát  használjunk fel.

Komposztoltóanyagként: Házikerti komposztálásnál 1 dl/m3 komposztálandó anyag dózisban, igényszerinti vízmennyiséggel a komposztra juttatva.


Tippek:

Az alkalmazás gyakorisága: Talajtrágyaként történő alkalmazása esetén optimálisan 2-3 kezelést javasolunk a növekedési szakasz során. Levéltrágyaként történő alkalmazása esetén optimálisan 10 naponta történjen az a termék alkalmazása (főként ha betegség veszélye áll fenn), ugyanis a levélfelületen a Komposzt-teában lévő hasznos mikroorganizmusok túlélése hosszú időn keresztül nem lehetséges.

Óvatosan a vezetékes vízzel: Mivel a vezetékes vízhez klórt adagolnak fertőtlenítőszerként (amely megöli a baktériumokat), ezért hasznos dolog ha a víz klórtalanítása érdekében egy éjszakára állni hagyjuk a felhasználni kívánt vizet, így a klór abból eltávozik. Mégjobb megoldás, ha a Komposzt-tea felhasználás során összegyűjtött esővizet használunk.


Termékjellemzők:

 • Terméktípus: Termésnövelő anyag talajkondicionáló készítmény
 • Sötétbarna (kávé) színű szagtalan folyadék, nem okoz korróziót, közel semleges kémhatású.
 • Biológiailag aktív anyagokat, humuszvegyületeket, nitrogént, foszfort, káliumot, kalciumot és egyéb mikroelemeket tartalmaz.
 • Kémhatás (pH): Semleges
 • FVM engedély szám: 47537/2004 (02.5/1080/1/2009)
 • Biokultúra sorszám: 2008/4
 • Veszélyesség, munkaegészségügyi óvórendszabályok: Nem mérgező. (S 1/2)
 • Tűz és robbanás veszélyességi besorolás: Nem tűzveszélyes, “E” tűzveszélyességi osztály
 • Élelmezésegészségügyi várakozási idő:  Nincs. Emberre, állatra, hasznos rovarra nem ártalmas, keverhető bármilyen más növényvédőszerrel!
 • Munka- és élelmezésügyi várakozási idő: 0 nap
 • Eltarthatóság:   Száraz, hűvös, napfénytől védett, fagymentes helyen 2 évig.
Komposzt-tea – Folyékony biotrágya, természetes alapanyagokból © 2023